Tuesday, December 22, 2009

Ρωσικό Soyuz σε χριστουγεννιάτικο ταξίδι προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ρωσικό σκάφος Soyuz εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταφέροντας τρία ακόμα μέλη πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έπειτα από τον παραδοσιακό αγιασμό του πυραύλου μία ημέρα νωρίτερα (ένθετη αριστερά), το Soyuz αναχώρησε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στη στέπα του Καζακστάν, μεταφέροντας τον Αμερικανό Τίμοθι Κρίμερ, τον Ιάπωνα Σοΐτσι Νογκούτσι και τον Ρώσο Όλεγκ Κότοβ.

Θα φτάσει στον προορισμό του έπειτα από δύο ημέρες.

Οι τρεις άνδρες θα περάσουν τις γιορτές και τους επόμενους μήνες σε τροχιά, μαζί με δύο ακόμα άτομα, έναν Αμερικανό και έναν Ρώσο, που βρίσκονται ήδη στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός υποδέχτηκε τους πρώτους δύο ενοίκους του το 2000, δύο χρόνια μετά την εκτόξευση του πρώτου τμήματος.

Σήμερα, το τροχιακό εργαστήριο μπορεί να φιλοξενεί έως έξι άτομα.

Οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τη συναρμολόγηση του σταθμού στα τέλη του 2010, οπότε η NASA θα αποσύρει οριστικά τα διαστημικά λεωφορεία.

Μέχρι να ετοιμαστεί το νέο αμερικανικό σκάφος γύρω στο 2016, η μεταφορά αστροναυτών και εξοπλισμού θα ανατεθεί αποκλειστικά στη Ρωσία ή και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment