Wednesday, December 9, 2009

Τσάι μέντας κατά του πόνου

Ένα φλιτζάνι τσαγιού με βραζιλιάνικη μέντα αντιμετωπίζει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με τα παυσίπονα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.

Το βότανο Hyptis crenata χρησιμοποιείται από Βραζιλιάνους θεραπευτές εδώ και χιλιετίες για την καταπολέμηση ενοχλήσεων που κυμαίνονται από τον πονοκέφαλο και τον στομαχόπονο ώς τον πυρετό και τη γρίπη. Σε πειράματά της σε ποντίκια, ομάδα του Πανεπιστημίου Νιουκάστλ απέδειξε επιστημονικά ότι το αρχαίο γιατρικό είναι όντως αποτελεσματικό.

Προκειμένου να μιμηθούν την παραδοσιακή ιατρική μέθοδο όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ερευνητές βασίστηκαν στην πιο συνηθισμένη τεχνική παρασκευής και κατανάλωσης του φαρμάκου, με τη μορφή αφεψήματος ύστερα από βράσιμο των αποξηραμένων φύλλων για 30 λεπτά.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν η δόση της μέντας ήταν παρόμοια με αυτή που χορηγούνταν από τους παραδοσιακούς θεραπευτές, το φάρμακο ήταν τόσο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τον πόνο όσο και οποιαδήποτε συνθετική αναλγητική ουσία.

Η επικεφαλής της έρευνας, Graciela Rocha, δήλωσε: «Από τότε που οι άνθρωποι πρωτοπερπάτησαν πάνω στη Γη, ψάχνουμε για φυτά που μας θεραπεύουν από ασθένειες – πράγματι εκτιμάται ότι περισσότερα από 50.000 φυτά χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για ιατρικούς σκοπούς. Εκτός από την παραδοσιακή χρήση, πάνω από τα μισά φάρμακα που συνταγογραφούνται βασίζονται σε κάποιο συστατικό που απαντάται σε κάποιο φυτό. Αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως για να αντιμετωπίζει με ασφάλεια τον πόνο και αποδείξαμε επιστημονικά ότι λειτουργεί εξίσου καλά με τα συνθετικά φάρμακα. Τώρα το επόμενο βήμα είναι να βρούμε πώς και γιατί είναι αποτελεσματικό».

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Acta Horticulturae και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συμπόσιο Θεραπευτικών Φυτών στο Νέο Δελχί.





No comments:

Post a Comment