Friday, December 11, 2009

Τους αρχαιότερους γνωστούς γαλαξίες είδε η νέα κάμερα του Hubble

Το επισκευασμένο και αναβαθμισμένο Hubble συνέλαβε μια από τις βαθύτερες εικόνες του Σύμπαντος που έχουμε δει μέχρι σήμερα, στην οποία διακρίνονται αχνοί γαλαξίες, πιθανότατα οι αρχαιότεροι και πιο μακρινοί που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Οι γαλαξίες αυτοί σχηματίστηκαν μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, περίπου την ίδια περίοδο που ξεκίνησαν να λάμπουν τα πρώτα άστρα και το Σύμπαν άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή.

Η εικόνα καταγράφηκε με τη νέα Ευρυγώνια Κάμερα 3, η οποία εγκαταστάθηκε στο Hubble από τους αστροναύτες της NASA που πραγματοποίησαν το Μάιο την τελευταία αποστολή συντήρησης του τροχιακού οργάνου.

Η κάμερα ανιχνεύει όχι μόνο την ορατή αλλά την υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι και έχει μήκος κύματος περίπου διπλάσιο από του ορατού φωτός.

Η εικόνα του Hubble είναι η βαθύτερη μέχρι σήμερα ματιά στο Σύμπαν στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Δείχνει μάλιστα μια περιοχή του ουρανού που είχε εξεταστεί και το 2004 με το Hubble χωρίς να γίνουν αντιληπτοί οι συγκεκριμένοι, μακρινοί γαλαξίες.

«Η διαστολή του Σύμπαντος κάνει το φως από τους πολύ μακρινούς γαλαξίες να φαίνεται πιο κόκκινο, οπότε η νέα κάμερα του Hubble, που είναι πολύ ευαίσθητη στο υπέρυθρο, σημαίνει ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε γαλαξίες σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι ήταν δυνατό πριν» εξήγησε στο AFP ο Στίβεν Ουίλκινς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η ανακάλυψη των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Εδιμβούργου πρόκειται να δημοσιευτεί στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment