Η βαθύτερη έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου που έχει δει ποτέ ανθρώπινο μάτι απαθανατίστηκε σε υψηλή ανάλυση από ρομποτικό βαθυσκάφος και τώρα υπόσχεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία για το σχηματισμό του γήινου φλοιού κάτω από τους ωκεανούς.
Εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων είχαν καταγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν, είναι όμως η πρώτη φορά που το φαινόμενο καταγράφεται σε μεγάλο βάθος -1.200 μέτρων- και είναι αρκετά ισχυρό ώστε να δημιουργεί πραγματική ροή λάβας.
Το τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος Jason συνέλεξε δείγματα και μετρήσεις και μετέδωσε 50 ώρες οπτικοακουστικού υλικού από την έκρηξη του ηφαιστείου Γουέστ Μάτα του Δυτικού Ειρηνικού, περίπου 225 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμόα.
«Καθώς η πίεση του νερού σε αυτά τα βάθη καταστέλλει τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων, μπορέσαμε να πλησιάζουμε με το υποβρύχιο νερό μόλις μερικά πόδια από τν ενεργή έκρηξη» σχολίασε ο Μπομπ Έμπλεϊ της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Το Jason κυριολεκτικά βούτηξε το μηχανικό του βραχίονα στη λάβα για να συλλέξει δείγματα.
Οι ερευνητές μπόρεσαν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν το σχηματισμό ενός υλικού που ονομάζεται μπονινίτης και μέχρι σήμερα είχε βρεθεί μόνο σε ηφαιστειακά δείγματα άνω του ενός εκατομμυρίου ετών.
Έγιναν επίσης μάρτυρες της απότομης γέννησης βασαλτικών πετρωμάτων που στερεοποιούνται σχεδόν ακαριαία κατά την επαφή τους με το ψυχρό νερό και σχηματίζουν γιγάντιους σβώλους.
Η ανακάλυψη συναρπάζει επίσης τους βιολόγους, που ενδιαφέρονται να μελετήσουν τους παράξενους οργανισμούς που τρέφονται με χημικές ουσίες ηφαιστειακής προέλευσης.
Το ταξίδι στο ηφαίστειο ξεκίνησε όταν ο Τζόζεφ Ρέσινγκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της αποστολής, ανίχνευσε ηφαιστειακό υλικό στα νερά έξω από τη Σαμόα το 2008.
Η έκρηξη βιντεοσκοπήθηκε το Μάιο και το υλικό προβλήθηκε την Πέμπτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
No comments:
Post a Comment