Thursday, December 10, 2009

Πείραμα για το μεθάνιο του Αρη αναπτερώνει τις ελπίδες για ζωή

Το μεθάνιο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Αρη αποκλείεται να προήλθε από προσκρούσεις μετεωριτών και επομένως είναι πιθανό να παράγεται από μικρόβια, δείχνει εργαστηριακό πείραμα Βρετανών φυσικών.

Το μεθάνιο, εξηγεί ανακοίνωση του Imperial College στο Λονδίνο, έχει διάρκεια ζωής μόλις λίγων εκατοντάδων ετών στην ατμόσφαιρα του Αρη, καθώς διασπάται από χημικές αντιδράσεις που πυροδοτεί η ηλιακή ακτινοβολία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το μεθάνιο του Αρη ανανεώνεται συνεχώς από κάποια άγνωστη πηγή. Μια από τις εξηγήσεις που έχουν προταθεί είναι ότι το αέριο απελευθερώνεται από μετεωρίτες που εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες καθώς πέφτουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εξειδικευμένη φασματοσκοπική μέθοδο για να μετρήσουν το μεθάνιο που παράγεται στο εργαστήριο από τη θέρμανση θραυσμάτων από μετεωρίτες.

Υπολογίστηκε έτσι ότι οι μετεωρίτες στον Αρη μπορούν να παράγουν μόνο 10 κιλά μεθανίου το χρόνο, πολύ λιγότερο από τα 100 με 300 κιλά που εκτιμάται ότι απαιτούνται για να διατηρηθεί σταθερή η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα.

«Για τον Αρη, οι μετεωρίτες αποτυγχάνουν στο τεστ του μεθανίου» σχολιάζει ο Δρ Ρίτσαρντ Κορτ, μέλος της ομάδας.

Ο αποκλεισμός της θεωρίας των μετεωριτών αφήνει ανοιχτές μόνο δύο πιθανές εξηγήσεις για το μεθάνιο του Αρη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Το αέριο είτε παράγεται από αντιδράσεις αρχαίων ηφαιστειακών πετρωμάτων με νερό, είτε είναι μεταβολικό παραπροϊόν από μικροοργανισμούς που ζουν ακόμα και σήμερα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η έρευνα ίσως μάλιστα αξιοποιηθεί στο σχεδιασμό της κοινής αμερικανικής αποστολής που θα αναζητήσει τις πηγές του μεθανίου το 2018.

Η μελέτη θα δημοσιεύεται την Τετάρτη στο Earth and Planetary Science Letters.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment