Monday, September 7, 2009

Το Tamiflu κατάλληλο και για την πρόληψη της νέας γρίπης, υποστηρίζει η Roche

Το αντιιικό φάρμακο Tamiflu, το οποίο συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την θεραπεία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), μπορεί να χρησιμεύσει και στην πρόληψη της νόσου, κυρίως για τις πιο εκτεθειμένες ομάδες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche, η οποία το παρασκευάζει.

«Το Tamiflu είναι ένα αντιιικό φάρμακο, όχι ένα εμβόλιο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την πρόληψη όσο και τη θεραπεία της γρίπης» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρέντι, υπεύθυνος της «ομάδας κρούσης» κατά της πανδημίας, την οποία έχει συστήσει η Roche.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ρέντι σημείωσε ότι η προληπτική χρήση του φαρμάκου της εταιρείας μπορεί να προταθεί κυρίως για τις «πιο εκτεθειμένες ομάδες», όπως το ιατρικό προσωπικό εν αναμονή των εμβολίων.

Ο διευθυντής του τμήματος φαρμακευτικής της Roche Ουίλιαμ Μπερνς προσέθεσε ότι η χρήση του αντιιικού αυτού φαρμάκου ως μέσου προφύλαξης μπορεί να γίνει επίσης σε μερικές ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως από τις μητέρες παιδιών που ασθενούν ή ακόμη σε οίκους ευγηρίας, όπου έχει ήδη εντοπιστεί ένα κρούσμα της νέας γρίπης.

Ο ίδιος επέμεινε ωστόσο ότι «στην πρώτη γραμμή της πρόληψης παραμένει το εμβόλιο και στην πρώτη γραμμή της θεραπείας το Tamiflu».

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στα 13 περιστατικά γρίπης, που ήταν ανθεκτικά στη θεραπεία με Tamiflu. Η εταιρεία χαρακτήρισε τον αριθμό αυτό «πολύ χαμηλό» σε σχέση με τα περιστατικά, στα οποία έδρασε η φαρμακευτική αγωγή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

No comments:

Post a Comment