Η καρδιά του Μίλκι Ουέι αποκαλύπτεται με πρωτοφανή ευκρίνεια σε δύο νέα πορτρέτα που έδωσαν στη δημοσιότητα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αστρονόμοι.
Η πρώτη εικόνα, αποτελούμενη από 12.000 επιμέρους φωτογραφίες πραγματικού χρώματος, δημιουργήθηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Στεφάν Γκουισάρ, μηχανικό στα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό τηλεσκόπιο των 10 εκατοστών, ο Γκουισάρ πέρασε 29 νύχτες φωτογραφίζοντας το κέντρο του Γαλαξία μας, το οποίο είναι ορατό ακόμα και με γυμνό μάτι ως γαλακτερή λωρίδα κατά μήκος του ουρανού.
«Η περιοχή που απεικονίζω σε αυτές τις φωτογραφίες είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο τμήμα του ουρανού, το πιο όμορφο κατά τη γνώμη μου» σχολίασε ο ερασιτέχνης αστρονόμος στο Space.com.
Το πανόραμα απεικονίζει την περιοχή του ουρανού που εκτείνεται από τον αστερισμό του Τοξότη μέχρι τον αστερισμό του Σκορπιού. Το κοσμικό τοπίο διανθίζεται από χρωματιστά νεφελώματα μέσα στα οποία γεννιούνται νέα άστρα.
Η εικόνα περιλαμβάνεται στο «Gigagalaxy Zoom», μια διαδικτυακή υπηρεσία του ESO που συνδέει εικόνες του ουρανού, όπως φαίνεται με γυμνό μάτι, με τις αντίστοιχες φωτογραφίες ισχυρών τηλεσκοπίων.
Το δεύτερο πανόραμα (αριστερά) δημιουργήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra της NASA.
Απεικονίζει την περιοχή του Τοξότη Α*, δηλαδή της γιγάντιας μαύρης τρύπας που πιστεύεται ότι κρύβεται στην καρδιά του Γαλαξία.
Το τροχιακό παρατηρητήριο κατέγραψε τις διάχυτες ακτίνες Χ που εκπέμπονται από νεογέννητα και ετοιμοθάνατα άστρα, καθώς και από υλικό που επιταχύνεται σε ακραίες ταχύτητες πριν χαθεί για πάντα στη μαύρη τρύπα.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment