Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατασκευάσουν τις νανοδομές που θα χρησιμοποιούνται στα τσιπ του μέλλοντος, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να γράψουν τα αρχικά του πανεπιστημίου τους με μόρια DNA.
«ΒΥU» γράφει το μικροσκοπικό δημιούργημα του Δρ Ανταμ Γούλεϊ στο Birgham Young University, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Πρόβο της Γιούτα.
Κάθε γράμμα έχει μέγεθος γύρω στα 100 νανόμετρα, είναι δηλαδή 1.000 φορές μικρότερο από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, αναφέρει ο ερευνητής στην επιθεώρηση Nano Letters.
Τα πρώτα σχέδια από μόρια DNA παρουσιάστηκαν πριν μερικά χρόνια από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι κατάφεραν να σχηματίσουν χαμογελαστά πρόσωπα και άλλα σχήματα.
Μέχρι σήμερα, όμως, οι επιστήμονες έπρεπε να αναζητούν φυσικά μόρια DNA από βακτήρια ή ιούς, τα οποία έχουν ακριβώς το σωστό μήκος για το συγκεκριμένο μοτίβο.
Αντίθετα, οι ερευνητές του BYU χρησιμοποίησαν τεχνικές της μοριακής βιολογίας για να συνθέσουν στο εργαστήριο μόρια DNA κατά παραγγελία.
«Έμεινα έκπληκτος όταν οι φοιτητές [της ερευνητικής ομάδας] κατάφεραν να φτιάξουν το γράμμα 'Β'» σχολιάζει ο Δρ Γούλεϊ.
Τα πειράματα χρηματοδοτούνται με κονδύλι 1 εκατ. δολαρίων που χορήγησε το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών για την πρόοδο στον τομέα της νανοηλεκτρονικής.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μικροσκοπικές δομές από DNA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως «σκαλωσιές» για την παραγωγή μικρότερων, ταχύτερων και φθηνότερων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment