Monday, September 21, 2009

Γαλαξιακός κανιβαλισμός από την Ανδρομέδα

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας συνεχίζει να μεγαλώνει καταβροχθίζοντας άστρα από διπλανούς γαλαξίες.

Διεθνής επιστημονική ομάδα, κατά τη διάρκεια χαρτογράφησης της Ανδρομέδας, ανακάλυψε άστρα τα οποία αποτελούν «υπολείμματα από γαλαξίες νάνους».

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους καταδεικνύουν το «ιεραρχικό μοντέλο» του σχηματισμού ενός γαλαξία στην πράξη. Το μοντέλο προβλέπει ότι οι μεγάλοι γαλαξίες περιτριγυρίζονται από απομεινάρια μικρότερων γαλαξιών που έχουν αφομοιώσει.

Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά τη λεπτομερή χαρτογραφική αποτύπωση των παρυφών του γαλαξία της Ανδρομέδας. Διαπίστωσαν την ύπαρξη άστρων που δεν θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί εντός του γαλαξία.

Η Pauline Barmby, αστρονόμος από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά και μέλος της επιστημονικής ομάδας, εξήγησε στο BBC πώς οι τροχιές των άστρων αποκάλυψαν την προέλευσή τους. «Η Ανδρομέδα είναι τόσο κοντά που μπορούμε να χαρτογραφήσουμε όλα τα άστρα. Και όταν βλέπεις ένα είδος στοίβας από άστρα εκεί έξω, και με την ίδια τροχιά, ξέρεις ότι δεν θα μπορούσαν να είναι εκεί από πάντα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ανδρομέδα, που βρίσκεται περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, εξακολουθεί να επεκτείνεται.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ακόμη ένα «ποτάμι άστρων» του γειτονικού γαλαξία του Τριγώνου να κατευθύνεται προς την Ανδρομέδα.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο Δρ Scott Chapman, υφηγητής αστροφυσικής στο Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Εντέλει, αυτοί οι δύο γαλαξίες μπορεί να συγχωνευτούν τελείως. Κατ’ ειρωνικό τρόπο, ο σχηματισμός και η καταστροφή ενός γαλαξία φαίνεται ότι πάνε χέρι-χέρι».

Ο Nickolay Gnedin, αστροφυσικός από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, περιέγραψε την εργασία της ερευνητικής ομάδας ως «γαλαξιακή αρχαιολογία εν δράσει».

Οι αστρονόμοι δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό έντυπο Nature.





No comments:

Post a Comment