Saturday, September 12, 2009

Παρθενική αποστολή του ιαπωνικού μεταγωγικού στον ISS

Τρεις ημέρες αφότου αποχαιρέτισε το διαστημικό λεωφορείο Discovery, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο ιαπωνικό σκάφος ανεφοδιασμού, το οποίο εκτοξεύτηκε την Παρασκευή από το Διαστημικό Κέντρο του νησιού Τανεγκασίμα στη νότια Ιαπωνία.

Το μη επανδρωμένο σκάφος HTV μεταφέρει 4,5 τόνους φαγητού, αναλώσιμων και επιστημονικού υλικού, όπως σπόρους για την καλλιέργεια φυτών σε τροχιά. Δεν θα προσδεθεί στον σταθμό μόνο του, αλλά με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα Canadarm του ISS.

Το κυλινδρικό σκάφος, μήκους 10 μέτρων, θα φορτωθεί αργότερα με σκουπίδια και απόβλητα και θα καταστραφεί φλεγόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

Κάθε σκάφος HTV κοστίζει 217 εκατ. δολάρια, ενώ η ανάπτυξη της τεχνολογίας κόστισε στην Ιαπωνία σχεδόν 750 εκατ. δολάρια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το HTV μπορεί να μεταφέρει φορτίο πέντε τόνων, συγκριτικά με τους 7,5 τόνους του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μεταγωγικού ATV και τους 2,5 τόνους του ρωσικού Progress, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης.

Για την εκτόξευση της Παρασκευής χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος H-2B, ο οποίος επίσης πραγματοποιεί την παρθενική του αποστολή. Ο Η-2Β θα μπορεί τώρα να χρησιμοποιείται για εμπορικές εκτοξεύσεις δορυφόρων, ανακοίνωσε η Mitsubishi Heavy Industries που συνέβαλε στην ανάπτυξή του.

Η Ιαπωνία δεν διαθέτει σήμερα δικό της σκάφος για επανδρωμένες αποστολές, θα μπορούσε όμως να τροποποιήσει το HTV για τη μεταφορά πληρώματος.

H χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ολοκλήρωσε φέτος την πρώτη της ρομποτική αποστολή στη Σελήνη και σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι



No comments:

Post a Comment