Tuesday, September 15, 2009

Και τέταρτο διαστημικό κέντρο κατασκευάζει η Κίνα

Η Κίνα θεμελίωσε τη Δευτέρα το τέταρτο διαστημικό κέντρο της από το οποίο θα εκτοξεύεται ένας νέος πύραυλος μεγάλου φορτίου, το όχημα που θα μεταφέρει τη διαστημική φιλοδοξία του Πεκίνου στη Σελήνη.

Το νέο κέντρο κατασκευάζεται στο νότιο νησί Χαϊνάν, αρκετά πλησιέστερα στον ισημερινό από ό,τι τα τρία άλλα κινεζικά κέντρα εκτόξευσης. Η θέση αυτή πλεονεκτεί για την εκτόξευση γεωστατικών επικοινωνιακών δορυφόρων καθώς μειώνει έως και 14% το βάρος των καυσίμων προς όφελος του φορτίου.

Περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους για την κατασκευή του νέου κέντρου, το οποίο περιλαμβάνει εξέδρες εκτόξευσης αλλά και κέντρο ελέγχου των αποστολών.

Στην τελετή θεμελίωσης τη Δευτέρα παρέστησαν εκπρόσωποι του στρατού, στον οποίο υπάγεται το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα. Επισήμως το πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, ωστόσο η Δύση έχει εκφράσει την ανησυχία της για την κινεζική τεχνολογία καταστροφής δορυφόρων.

Το 2003. η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου -μετά τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ- που στέλνει ανθρώπους σε τροχιά. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει ακόμα δύο επανδρωμένες αποστολές, από τις οποίες η τελευταία περιλάμβανε και διαστημικό περίπατο έξω από το σκάφος Σενζού VII («θεϊκό σκάφος»).

Από το διαστημικό κέντρο του Χαϊνάν θα εκτοξεύεται από το 2013 ο νέος πύραυλος Long March 5, ικανός να μεταφέρει φορτία έως και 25 τόνων.

Ο Long March 5, προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί για ρομποτική αποστολή προσσελήνωσης γύρω στο 2013, επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι γύρω στο 2017, πιθανώς και για την κατασκευή κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press





No comments:

Post a Comment