Monday, September 28, 2009

Στην Παταγονία το μεγαλύτερο πεδίο κρατήρων στη Γη

Η Αργεντινή μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο πεδίο πρόσκρουσης μετεωριτών στην επιφάνεια της Γης. Η ηφαιστειογενής «Πλαγιά του Διαβόλου» στην Παταγονία έχει έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 κρατήρες.

«Κάθε κρατήρας έχει διάμετρο από 100 έως 500 μέτρα και βάθος από 30 έως 50 μέτρα, καθιστώντας την [την περιοχή] το μεγαλύτερο πεδίο στον κόσμο όσον αγορά το μέγεθος των κρατήρων» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ροχέλιο Ασεβέδο, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geomorphology.

Τα πρωτεία όσον αφορά τον αριθμό των κρατήρων διατηρεί το πεδίο του Σικότε-Ααλιν στη Σιβηρία, στο οποίο έχουν μετρηθεί 159 κρατήρες. Η Πλαγιά του Διαβόλου (ή Bajada del Diablo στα ισπανικά) έρχεται δεύτερη σε αριθμό κρατήρων, υπερέχει όμως ως προς το μέγεθός τους, εξηγεί ο Ασεβέδο.

Οι κρατήρες, ορατοί στο Google Earth, μοιάζουν με αυτούς που έχουν ανακαλυφθεί στη Σελήνη, τον Αρη και άλλα βραχώδη σώματα του Ηλιακού Συστήματος.

Όλοι τους δημιουργήθηκαν στη διάρκεια ενός κοσμικού βομβαρδισμού, πριν από 780 έως 130 χιλιάδες χρόνια, και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα στο άνυδρο και ακατοίκητο τοπίο.

Στην Αργεντινή βρίσκεται και ένα μικρότερο πεδίο κρατήρων, το Κάμπο ντε Σιέλο της επαρχίας Τσάκο.

Μόνο εννέα τέτοια πεδία έχουν ανακαλυφθεί σε όλη τη Γη.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment