Ο δορυφόρος SMΟS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας με αποστολή να χαρτογραφήσει τον κύκλο του νερού ανάμεσα στους ωκεανούς, την ξηρά και την ατμόσφαιρα. Τα δεδομένα θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, στη γεωργία και στη μετεωρολογία.
Ο SMΟS είναι ο δεύτερος από τους οκτώ δορυφόρους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Earth Exploers («Εξερευνητές της Γης) του ESA, σχεδιασμένους να συλλέξουν δεδομένα για επείγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο πύραυλος Rokot που μετέφερε τον SMΟS εκτοξεύτηκε από το Κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ της Ρωσίας στις 0.350 ώρα Ελλάδας και 70 λεπτά αργότερα τέθηκε σε προσωρινή χαμηλή γήινη τροχιά. Το πρώτο σήμα του ελήφθη από επίγειο σταθμό στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ το κέντρο ελέγχου της αποστολής βρίσκεται στην Τουλούζη.
Ο SMOS (Δορυφόρος Υγρασίας Εδάφους και Αλατότητας Ωκεανών) φέρει ένα μόνο επιστημονικό όργανο με την ονομασία ΜIRAS (Ραδιόμετρο Απεικόνισης Μικροκυμάτων με Σύνθεση Διαφράγματος).
To MIRAS ουσιαστικά χαρτογραφεί την υγρασία που βρίσκεται στο έδαφος καθώς και τη συγκέντρωση των διαλυμένων αλάτων στους ωκεανούς όλου του κόσμου.
Το όργανο αποτελείται από 69 δέκτες, διατεταγμένους κατά μήκος τριών βραχιόνων, οι οποίοι μετρούν τη θερμοκρασία της ανακλώμενης ακτινοβολίας στην περιοχή των μικροκυμάτων. Η θερμοκρασία αυτή είναι συνάρτητη της πραγματικής θερμοκρασίας στην επιφάνεια και της αγωγιμότητάς της, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την υγρασία και τα διαλυμένα άλατα.
Οι άλλοι δορυφόροι του προγράμματος Earth Explorers:
- Goce (ήδη σε τροχιά): χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Γης
- Cryosat-2: χαρτογράφηση των καλυμμάτων πάγου στους πόλους
- Aeolus: μέτρηση των ανέμων με όργανο λέιζερ
- Earthcare: μελέτη του σχηματισμού και της επίδρασης των νεφών
- Explorer 7 και 8: ο ρόλος τους δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment