Sunday, November 22, 2009

Εκκίνηση του υπολογιστή σε 7 δευτερόλεπτα υπόσχεται το Chrome OS

Τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση ότι θα ανέπτυσσε το δικό της λειτουργικό σύστημα, η Google προσέφερε μια πρώτη ματιά στο Chrome OS, το οποίο προορίζεται για δικτυωμένα netbook που θα ξεκινούν γρήγορα «όσο μια τηλεόραση».

Η δοκιμαστική έκδοση που παρουσιάστηκε στα κεντρικά της εταιρείας στην Καλιφόρνια εμφανισιακά θυμίζει το πρόγραμμα Chrome για πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Η ομοιότητα δεν είναι καθόλου περίεργη, δεδομένου ότι το Chrome OS εστιάζεται στην εκτέλεση διαδικτυακών εφαρμογών, και όχι προγραμμάτων που τρέχουν στον ίδιο τον υπολογιστή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα τα περισσότερα προϊόντα της Microsoft.

Η νέα πλατφόρμα της Google προορίζεται για υποφορητούς υπολογιστές που λειτουργούν διαρκώς συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, αν και θα προσφέρει ορισμένες λειτουργίες σε κατάσταση offline, εξήγησαν στελέχη της Google στην παρουσίαση που παρακολούθησε το Reuters.

Τα δεδομένα χρήσης θα αποθηκεύονται στους διακομιστές της Gooogle ή των εταιρειών που προσφέρουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες, οπότε ο χρήστης θα μπορεί να τα ανακτήσει ακόμα κι αν ο υπολογιστής του χαθεί ή κλαπεί.

Χάρη σε αυτή τη «δικτυωμένη» προσέγγιση, που απλοποιεί σημαντικά το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, η εκκίνηση του υπολογιστή θα απαιτεί περίπου 7 δευτερόλεπτα, υποσχέθηκε ο Σούνταρ Πίτσαϊ, Νο2 στέλεχος της Google στην ανάπτυξη του Chrome OS.

«Από τη στιγμή που πατάς το κουμπί της εκκίνησης, θέλεις να ανταποκρίνεται σαν τηλεόραση: Το ανοίγεις και χρησιμοποιείς τις εφαρμογές σου στο Διαδίκτυο» είπε.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του Chrome OS είναι οι τεχνικές προδιαγραφές για τους υπολογιστές που θα το χρησιμοποιούν. Η Google αποκλείει τα συμβατικά netbook με σκληρό δίσκο και απαιτεί οδηγούς (SSD, οδηγός στερεάς κατάστασης με μνήμη flash) που αυξάνουν σημαντικά την ταχύτητα.

Το λειτουργικό θα διατίθεται δωρεάν στους κατασκευαστές υπολογιστών και αναμένεται στην αγορά γύρω στην αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2010.

Αν και δεν θα έχει κέρδη από το ίδιο το Chrome OS, η Google επενδύει στην αύξηση της διαδικτυακής κίνησης που θα μπορούσε να της προσφέρει η νέα πλατφόρμα.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment