To πρωί της Παρασκευής η ευρωπαϊκή αποστολή Rossetta πλησίασε για τρίτη και τελευταία φορά τη Γη, χρησιμοποιώντας τη ως βαρυτικό «καταπέλτη» για να αυξήσει ταχύτητα, μέχρι το ραντεβού της με τον κομήτη 67P/Τσουριόμοφ-Γκερασιμένκο το 2014.
«Το Rosetta πέρασε πάνω από τον ωκεανό, λίγο νότια του ινδονησιακού νησιού της Ιάβας, ακριβώς στις 08.45.40 ώρα Κεντρικής Ευρώπης», δηλαδή στις 09.45.40 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).
Το σκάφος πέρασε πίσω από τον πλανήτη, σε απόσταση 2.481 χιλιομέτρων και με ταχύτητα 13,34 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 47.800 χλμ/ώρα. Χρησιμοποίησε το βαρυτικό πεδίο της Γης για να επιταχύνει κατά 3,6 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, ή 12.960 χλμ/ώρα.
Σε όλη τη διάρκεια του ελιγμού το Rosetta βρισκόταν σε επικοινωνία με τους σταθμούς της ESA στη Δυτική Αυστραλία και την Ισπανία.
Έχοντας ολοκληρώσει συνολικά τρία περάσματα από τη Γη και ένα από τον Αρη, από την εκτόξευσή του το 2004, το Rosetta βρίσκεται περίπου στη μέση ενός ταξιδιού 7,1 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, μέχρι το εξώτερο Ηλιακό Σύστημα.
Τον Ιούλιο του 2010 θα περάσει μέσα από τη ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στον Αρη και τον Δία, όπου θα εξετάσει τον διαστημικό βράχο (21) Lutetia, και το 2014 θα φτάσει τον τελικό του στόχο, τον κομήτη 67P/Τσουριόμοφ-Γκερασιμένκο.
Εκεί θα απελευθερώσει μια διερευνητική συσκευή σε μέγεθος ψυγείου, η οποία θα ακουμπήσει τον κομήτη, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη θεωρία ότι τα παγωμένα αυτά σώματα είναι ό,τι περίσσεψε από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, πριν από 4,6 δισ. χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment