Thursday, November 26, 2009

Στραμμένοι στην ανατολή ήταν οι αρχαιοελληνικοί ναοί στη Σικελία

Για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, σχεδόν όλοι οι αρχαίοι ναοί στις ελληνικές αποικίες της Ιταλίας ήταν στραμμένοι προς την ανατολή, διαπιστώνει ένας Βρετανός αστρονόμος που ερεύνησε την περιοχή -οι αρχαιολόγοι διαφωνούν εδώ και χρόνια για το θέμα.

Ο Δρ Αλουν Σαλτ, τεχνικός αστρονομίας στο Κέντρο Διατομεακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Λέστερ, εξέτασε 41 ναούς στη Σικελία και ανακάλυψε ότι σχεδόν όλοι είχαν τον ίδιο προσανατολισμό. Μόνο ένας ήταν στραμμένος προς τη δύση και μόνο δύο προς άλλες κατευθύνσεις.΄

Αυτό το «αστρονομικό αποτύπωμα» των Ελλήνων εποίκων ίσως βοηθήσει τους αρχαιολόγους να ξεχωρίζουν τις ελληνικές αποικίες από τις κοινότητες ιθαγενών που υιοθέτησαν τον ελληνικό τρόπο ζωής αλλά όχι τη θρησκεία τους, εκτιμά ο Σαλτ.

Η έρευνά του δημοσιεύεται στην έγκριτη ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Θεωρητικά ακούγεται απλό να διαπιστώσει κανείς αν ένα κτίσμα είναι προσανατολισμένο ή όχι προς μια κατεύθυνση, ωστόσο οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να διαφωνούν για την περίπτωση των αρχαιοελληνικών ναών, σχολιάζει ο ερευνητής.

«Υπάρχουν αρκετοί ναοί στην Ελλάδα που δεν είναι στραμμένοι στην ανατολή. Έτσι, ορισμένοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι δεν υπάρχεί τίποτα σημαντικό με όσους αντικρίζουν την ανατολή. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μας έχει πει ποιος θα ήταν ένας 'σημαντικός αριθμός'» ναών προσανατολισμένων προς την ανατολή.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά μαθηματικά εργαλεία, ο Σαλτ έδειξε ότι ο αριθμός των ναών που κτίστηκαν στραμμένοι προς την ανατολή δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί από την τύχη -ήταν επομένως μια εσκεμμένη τακτική.

Το μυστήριο πάντως παραμένει με το ναό της Εκάτης που ήταν στραμμένος προς τη δύση, καταλήγει ο Δρ Σαλτ.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment