Sunday, October 25, 2009

Υπάρχουν καλύτεροι προορισμοί από τη Σελήνη, συμβουλεύει τη NASA ειδική επιτροπή

Ο προϋπολογισμός της NASA δεν επαρκεί για την υλοποίηση του οράματος του Τζορτζ Μπους και η υπηρεσία θα ήταν προτιμότερο να παρακάμψει την επιστροφή στη Σελήνη και να βάλει ως στόχο κάποιον αστεροειδή ή τα φεγγάρια του Αρη, κατέληξε ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών. Η απόφαση ανήκει τώρα στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση.

Η έκθεση των 155 σελίδων δημοσιοποιείται την ώρα που ο νέος πύραυλος Ares I της NASA περιμένει στην εξέδρα εκτόξευσης του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ για την πρώτη του δοκιμαστική εκτόξευση.

Τώρα, οι συστάσεις αφήνουν «στον αέρα» την ανάπτυξη του οχήματος που θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία, καθώς η επιτροπή θεωρεί ότι η NASA έχει βάλει πλώρη για λάθος προορισμό και με τον λάθος πύραυλο.

Η επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Lockheed Martin Νόρμαν Ογκουστίν, είχε παραδώσει την περίληψη της έκθεσης τον περασμένη μήνα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αύξηση των κονδυλίων. Από το 2014, ο ετήσιος προϋπολογισμός της NASA θα πρέπει να αυξηθεί από τα 18 στα 21 δισ. δολάρια αν οι αστροναύτες της πρόκειται να ταξιδέψουν πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ο Ογκουστίν εστιάστηκε στους προορισμούς που θα έπρεπε να βάλει ως στόχο η NASA, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές σε κάποιον αστεροειδή ή στους δορυφόρους του Κρόνου, Φόβο και Δείμο, σε λιγότερο χρόνο από τα 15 χρόνια που θα χρειαζόταν για να επιστρέψει στη Σελήνη.

Το φεγγάρι θα γινόταν γύρω στο 2024 ο βασικός ενδιάμεσος σταθμός για την πρώτη αποστολή στον Αρη, στο πλαίσιο του σχεδίου που είχε αποφασίσει το 2004 η κυβέρνηση Μπους.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναχώρηση μιας αποστολής από τη Σελήνη για την επιστροφή στη Γη θα απαιτούσε πολλά καύσιμα, λόγω της υψηλής βαρύτητας του φεγγαριού, καθιστώντας το εγχείρημα υπερβολικά ακριβό.

Τρεις από τις οκτώ επιλογές που δίνει η επιτροπή στη NASA προβλέπουν αποστολές σε προορισμούς εκτός της Σελήνης, με τελικό στόχο μια επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια του Αρη.

Η επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η NASA ίσως θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ανάπτυξη του πυραύλου Ares και να εστιαστεί σε μεγαλύτερους πυραύλους, βασισμένους στις διαθέσιμες σήμερα τεχνολογίες.

Συνιστά επίσης παράταση της ζωής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και μετά το 2015 και χρήση πυραύλων ιδιωτικών εταιρειών για τη μεταφορά πληρωμάτων και προορισμών.

Η έκθεση θα εξεταστεί από το Λευκό Οίκο και «η οριστική απόφαση θα ληφθεί τελικά από τον πρόεδρο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Νικ Σαπίρο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press





No comments:

Post a Comment