Wednesday, October 14, 2009

Βλαστικά κύτταρα τώρα και για εμβόλια κατά του καρκίνου

Τα βλαστικά κύτταρα παρουσιάζουν μοριακές ομοιότητες με τα κύτταρα των καρκινικών όγκων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για εμβόλια κατά του καρκίνου, ελπίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Ο εμβολιασμός ποντικών κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Οι καρκίνοι και τα βλαστοκύτταρα μοιράζονται πολλά μοριακά και βιολογικά χαρακτηριστικά», όπως τη δυνατότητα να διαιρούνται επ' αόριστον, αναφέρει στο HealthDay ο Δρ Ζίχαϊ Λι του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

«Εμβολιάζοντας τα πειραματόζωα με βλαστικά κύτταρα, μπορέσαμε να 'ξεγελάσουμε' το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να νομίζει ότι υπάρχουν καρκινικά κύτταρα και να εξαπολύσει μια ανοσολογική αντίδραση κατά των όγκων» εξηγεί.

Αν και οι ομοιότητες των βλαστικών και των καρκινικών κυττάρων ήταν γνωστές, η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Stem Cells, είναι η πρώτη που συνδέει τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα με τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν με ένεση ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα ανέπτυξαν αντισώματα κατά των όγκων του παχέος εντέρου και αποδείχθηκαν ασυνήθιστα ανθεκτικά στη μεταμόσχευση τέτοιων καρκινικών κυττάρων.

«Παρόλο που εξετάσαμε την προστατευτική δράση μόνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πιστεύουμε ότι τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την παραγωγή ανοσολογικής αντίδρασης ενάντια σε ένα ευρύ φάρμα καρκίνων» εκτιμούν τώρα οι ερευνητές.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι τα τεχνητά βλαστικά κύτταρα (iPS) δεν πυροδοτούν την ίδια ανοσολογική αντίδραση με τα φυσικά βλαστοκύτταρα, ένδειξη ότι παρουσιάζουν άγνωστες αλλά σημαντικές μοριακές διαφορές.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment