Sunday, October 18, 2009

Ένα «φωτοστέφανο» υδρογόνου ανακαλύφηκε στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος

Ένα λαμπερό στεφάνι από άτομα υδρογόνου ανακαλύφθηκε να περιβάλλει τις εσχατιές του Ηλιακού Συστήματος, εκεί που τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου αναχαιτίζονται από την εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία.

Την ανακάλυψε έκανε η αποστολή IBEX (Εξερευνητής Διαστρικού Συνόρου) της NASA, η οποία εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2008 και κινείται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Τα προηγμένα όργανα του σκάφους εντόπισαν ένα λαμπρό δακτύλιο σε απόσταση περίπου 10 δισ. χιλιομέτρων ο οποίος «παρέμενε εντελώς άγνωστος μέχρι σήμερα» ανέφερε στo AFP ο Ντέβιντ ΜακΚόμας, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.

«Τα αποτελέσματα του IBEX είναι πραγματικά εντυπωσιακά, με εκπομπές [σωματιδίων] που δεν ταιριάζουν με καμία από τις σημερινές θεωρίες και τα μοντέλα για αυτή την περιοχή που πρώτη φορά βλέπουμε».

»Το IBEX μάς δείχνει μια πολύ στενή λωρίδα δύο με τρεις φορές λαμπρότερη από οτιδήποτε άλλο στον ουρανό» επισήμανε.

Πέντε άρθρα με τα ευρήματα του IBEX δημοσιεύονται την Παρασκευή στο κορυφαίο περιοδικό Science.

Η λωρίδα υδρογόνου βρίσκεται κοντά στην ηλιόπαυση, το θεωρητικό όριο στο οποίο ο ηλιακός άνεμος (δηλαδή τα φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπει ο Ήλιος σε όλες τις κατευθύνσεις) επιβραδύνονται και σταματούν λόγω συγκρούσεων με το διαστρικό υλικό, σωματίδια ήλιου και υδρογόνου που διαποτίζουν ολόκληρο το Γαλαξία.

Τα άτομα υδρογόνου της λωρίδας πρέπει κάποτε να ήταν φορτισμένα (δηλαδή σκέτα πρωτόνια), σήμερα όμως είναι ηλεκτρικά ουδέτερα.

Η μελέτη της λωρίδας ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για το διαστρικό νέφος μέσα στο οποίο θα κινείται ο Γαλαξίας μας τα επόμενα 10.000 χρόνια, αναφέρει το Reuters.

Δεδομένα για συγκεκριμένα σημεία του ορίου διαστρικού διαστήματος έχουν μεταδώσει και τα δύο σκάφη Voyager που εκτοξεύτηκαν το 1977 και ετοιμάζονται σήμερα να βγουν από το Ηλιακό Σύστημα. To ΙΒΕΧ, όμως, θα μπορέσει να χαρτοφραφήσει ολόκληρη τη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος.

Πάντως ο δακτύλιος υδρογόνου που ανακάλυψε το IBEX δεν είναι η μακρινότερη δομή του Ηλιακού Συστήματος.

Το βαρυτικό σύνορο του Ηλιακού Συστήματος είναι το υποθετικό Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό σύννεφο που περιλαμβάνει αναρίθμητους κομήτες και βρίσκεται σε απόσταση ενός έτους φωτός από τον Ήλιο, δηλαδή στο ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι το πλησιέστερο άστρο.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment