Μια συσκευή κατασκευασμένη από εξωτικά υλικά μπορεί να απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όπως οι μαύρες τρύπες, ανακοίνωσαν Κινέζοι φυσικοί. Η φορητή «τρύπα» προς το παρόν καταπίνει μόνο μικροκύματα, θα μπορούσε όμως να βελτιωθεί ώστε να παγιδεύει και το ορατό το φως και να παράγει ηλιακή ενέργεια.
Η συσκευή που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νανζίνγκ είναι μία ακόμα εντυπωσιακή εφαρμογή των λεγόμενων «μεταϋλικών», υλικών που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε η μικροδομή τους να εκτρέπει το φως με συγκεκριμένο τρόπο.
Τέτοια μεταϋλικά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός πειραματικού «μανδύα» που κάνει αόρατο στα μικροκύματα οτιδήποτε καλύπτει.
Η νέα συσκευή παγιδεύει το φως όπως οι μαύρες τρύπες, διαφέρει όμως πολύ από τα κοσμικά τέρατα που έχουν μάζα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου και παγιδεύουν όχι μόνο το φως αλλά και οποιοδήποτε διερχόμενο αντικείμενο.
Η ηλεκτρομαγνητική μαύρη τρύπα απορροφά το φως όχι με το βαρυτικό της πεδίο, αλλά επηρεάζοντας το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο των μικροκυμάτων.
Η πειραματική διάταξη αποτελείται από 60 μεταλλικούς «συντονιστές» σε μορφή ομόκεντρων κύκλων. Τα εξωτερικά στρώματα εκτρέπουν το φως προς το κέντρο του κύκλου με σπειροειδή τροχιά, ενώ οι 20 εσωτερικοί συντονιστές απορροφούν την ακτινοβολία (ένθετη αριστερά) και τη μετατρέπουν σε θερμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι αν κανείς κοιτούσε τη συσκευή με όραση μικροκυμάτων, το μόνο που θα έβλεπε θα ήταν ένας κατάμαυρος κύκλος.
«Το φως που πέφτει στον πυρήνα απορροφάται εντελώς» αναφέρει στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature ο Δρ Τιε Ζουν Κούι, εφευρέτης της συσκευής μαζί με τον Δρ Κιανγκ Τσεν.
Οι δύο ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την πορεία των ερευνών τους και ελπίζουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν έτοιμη μια βελτιωμένη μαύρη τρύπα που απορροφά ακτινοβολία και στο ορατό τμήμα του φάσματος.
Η μελέτη δημοσιεύεται στον διακομιστή επιστημονικών άρθρων ArXiv.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment