Monday, May 7, 2012

Νέα αναβολή στην εκτόξευση της πρώτης ιδιωτικής αποστολής στον ISS


Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Η πρώτη αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία αναβάλλεται εκ νέου, αυτή τη φορά λόγω προβλήματος στο λογισμικό, ανακοίνωσε η SpaceX.

Ο πύραυλος Falcon της εταιρείας, με τον οποίο θα εκτοξευόταν η μη επανδρωμένη κάψουλα Dragon, προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί στις 7 Μαΐου. «Θα εκδώσουμε ανακοίνωση αμέσως μετά τον καθορισμό νέας ημερομηνίας για την εκτόξευση» δήλωσε η εκπρόσωπος της SpaceX Κέρστιν Γκράνταμ.

Το Dragon, μια κωνική κάψουλα που θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στο μέλλον ώστε να μεταφέρει και πληρώματα εκτός από εξοπλισμό και εφόδια, έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο το πρώτο σκάφος ιδιωτικής εταιρείας πουτέθηκε σε χαμηλή γήινη τροχιά και αργότερα επέστρεψε στη Γη.

Η Space Χ, το νέο εγχείρημα του επιχειρηματία της Σίλικον Βάλεϊ Ίλον Μασκ, συνιδρυτή του PayPal, είναι μία από τις μία από τις πέντε εταιρείες που εξασφάλισαν συμβόλαια με τη NASA για αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS, με την προοπτική να αναλάβουν αργότερα και τις μεταφορές πληρωμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει να καλύψει το κενό που άφησε η απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων. Στο μεταξύ, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα σκάφη που μπορούν να προσεγγίσουν τον ISS, και η Ρωσία χρεώνει 60 εκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά κάθε Αμερικανού αστροναύτη.

Η δεύτερη από τις εταιρείες που συνεργάζονται με τη NASA, η Orbital Sciences Corp., προγραμματίζει την παρθενική εκτόξευση της δικής της κάψουλας, με την ονομασία Cygnus, πιθανώς εντός του 2012.

Οι υπόλοιπες εταιρείες είναι η Boeing, η Sierra Nevada και η Blue Origin, η εταιρεία που δημιούργησε ο ιδρυτής της Amazon.com Τζεφ Μπέζος.

Στην πρώτη ιδιωτική αποστολή ανεφοδιασμού του ISS, το Dragon θα μεταφέρει 521 κιλά τροφίμων, ρούχων και μη κρίσιμου εξοπλισμού.

Θα υποβληθεί σε μια σειρά ελέγχων όταν τεθεί σε τροχιά και στη συνέχεια θα προσδεθεί στον σταθμό, όπου θα παραμείνει για αρκετές εβδομάδες. Τελικά θα γεμίσει με ένα ένα φορτίο 660 κιλών και θα πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, από όπου θα ανακτηθεί. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments:

Post a Comment