Sunday, May 20, 2012

Η Ιαπωνία εισέρχεται στην αγορά εκτοξεύσεων εμπορικών δορυφόρων


Τόκιο
Η Ιαπωνία προχωρά την Πέμπτη στην πρώτη εκτόξευση εμπορικού δορυφόρου, μια αγορά στην οποία κυριαρχούν σήμερα η Ρωσία και η Ευρώπη.

Ο πύραυλος Η-2Α, τον οποίο ανέπτυξε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) και διαχειρίζεται τώρα η Mitsubishi Heavy Industries, θα μεταφέρει σε τροχιά το νοτιοκορεατικό δορυφόρο γεωσκόπησης Kompsat-3.

H Mitsubishi κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για την εκτόξευση του δορυφόρου υποβάλλοντας τη φθηνότερη προσφορά, ύψους «μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων», όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Sankei Shimbun.

Η πρώτη εκτόξευση του πυραυλοφορέα Η-2Α πραγματοποιήθηκε το 2001 με μεγάλη καθυστέρηση. Έκτοτε ο πύραυλος έχει πετάξει 20 φορές, ωστόσο όλες οι αποστολές αφορούσαν την εκτόξευση φορτίων για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Η διαχείριση του πυραύλου πέρασε στη Mitsubishi το 2007 μετά την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος, επισήμανε η JAXA.

«Με την επιτυχία αυτής της εμπορικής εκτόξευσης, ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών και να δεχθούμε νέες παραγγελίες, εισερχόμενοι σε μια αγορά στην οποία κυριαρχούν οι ευρωπαϊκοί πύραυλοι Ariane και οι ρωσικοί Platon» δήλωσε εκπρόσωπος της Mitsubishi.

H εκτόξευση προγραμματίζεται για τις 19.39 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη από το Διαστημικό Κέντρο του Τανεγκασίμα στο ομώνυμο ιαπωνικό νησί. Εκτός από το νοτιοκορεατικό δορυφόρο, ο Η-2Α θα θέσει σε τροχιά και τον δορυφόρο Shizuku της JAXA, ο οποίος θα παρακολουθεί τα ωκεάνια ρεύματα.
Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment