Sunday, August 23, 2009

Εύκαμπτα πάνελ LED υπόσχονται να τυλίξουν κτίρια και οχήματα

Εύκαμπτες επιφάνειες για φωτισμό ή για την προβολή εικόνων, αποτελούμενες από φωτοδιόδους (LED), υπόσχονται να επενδύσουν καμπύλες επιφάνειες σε κτίρια και οχήματα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές που επινόησαν τη νέα κατασκευαστική μέθοδο οραματίζονται ημιδιαφανείς διαφημιστικές πινακίδες που τυλίγουν ολόκληρα λεωφορεία, φλας αυτοκινήτων που ακολουθούν τις καμπύλες των προφυλακτήρων, ή ακόμα και ιατρικές συσκευές απεικόνισης που τυλίγονται γύρω από τον ασθενή σαν κουβέρτα.

Οι φωτοδίοδοι ή LED -τσιπ που εκπέμπουν μονοχρωματικό φως- χρησιμοποιούνται ήδη σε προβολείς αυτοκινήτων και σε φωτιστικά σώματα. Παρουσιάζουν όμως το μειονέκτημά ότι είναι άκαμπτα και πρέπει να τοποθετούνται στη θέση τους ένα-ένα με τη βοήθεια ρομποτικών βραχιόνων.

Η ομάδα του Δρ Τζον Ρότζερς στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν τελικά βρήκε τη λύση, αναφέρει την Παρασκευή το πρακτορείο Reuters. Οι συστοιχίες LED αρχικά δημιουργούνται πάνω σε μια λεπτή μεμβράνη, η οποία στη συνέχεια διαλύεται με χημικά και αφήνει πίσω της μόνο τα τσιπάκια.

Με τη βοήθεια μιας στάμπας, οι φωτοδίοδοι της συστοιχίας μεταφέρονται πάνω σε μια εύκαμπτη επιφάνεια και τελικά συνδέονται μεταξύ τους με καλωδιώσεις, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στα τσιπ υπολογιστών.

«Η νέα προσέγγιση μπορεί να σηκώσει μεγάλους αριθμούς μικρών, λεπτών LED από την [αρχική] πλάκα σε ένα βήμα και στη συνέχεια να τα τυπώσει πάνω σε ένα υπόστρωμα στο επόμενο βήμα» εξηγεί ο Ρότζερς.

Παρόμοια εύκαμπτα πάνελ για φωτισμό ή για προβολή εικόνας μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από οργανικές φωτοδιόδους, ή OLED, οι οποίες όμως είναι λιγότερο φωτεινές και λιγότερο ανθεκτικές.

Η έρευνα του Δρ Ρότζερς συγχρηματοδοτήθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία Ford, η οποία ενδιαφέρεται να αναπτύξει φλας που ακολουθούν τις καμπύλες των αυτοκινήτων της.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment