Monday, August 24, 2009

Δορυφόροι και ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις φωτιές στην Ελλάδα

Διαδικτυακή υπηρεσία της NASA επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις δραματικές πυρκαγιές της Αττικής, τόσο σε δορυφορικές φωτογραφίες όσο και μέσω του προγράμματος Google Earth.

Η παραπάνω φωτογραφία εικονίζει τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα την Κυριακή 23 Αυγούστου. Τα σύννεφα καπνού από τα μέτωπα στην Αττική, το δήμο Καρύστου στην Εύβοια και τα Βίλια της Βοιωτίας παρασύρονται από τους βόρειους ανέμους και έχουν φτάσει μέχρι τις ακτές της Αφρικής.

Δείτε εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Η εικόνα προέρχεται από το Σύστημα Ταχείας Αντίδρασης MODIS της NASA, το οποίο παρακολουθεί όλη την υδρόγειο μέσω των δορυφόρων Terra και Aqua.

Επιλέγοντας την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη του MODIS, ο χρήστης μπορεί να δει όλη τη χώρα σε δορυφορικές φωτογραφίες σχεδόν πραγματικού χρόνου (με καθυστέρηση λίγων ωρών).

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από ειδικά αρχεία (ΚΜΖ) με τα οποία ο χρήστης μπορεί να δει τις ίδιες εικόνες μέσω του Google Earth.

Κατεβάστε εδώ το αρχείο KMZ για τις φωτιές στην Ελλάδα.

O δημοφιλής τρισδιάστατος χάρτης της Google ενσωματώνει ξεχωριστή λειτουργία για την προβολή πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο (στρώμα «Fire» στην ομάδα «Places of Interest»), η οποία όμως δεν περιλαμβάνει τις μεγάλες φωτιές στην Αττική.

Newsroom ΔΟΛ





No comments:

Post a Comment