Monday, March 19, 2012

Εκτόξευση δορυφόρου προανήγγειλε για τον Απρίλιο η Βόρειος Κορέα


Σεούλ, Νότια Κορέα
Την εκτόξευση πυραύλου για να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει για τον Απρίλιο η Βόρειος Κορέα.

Η εξέλιξη αυτή, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, σημειώνεται παρά το πρόσφατο μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στο οποίο συμφώνησε η Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNΑ, η εκτόξευση προβλέπεται να γίνει το διάστημα μεταξύ 12 και 16 Απριλίου για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από την γέννηση του πρώην προέδρου Κιμ Ιλ-σουνγκ.

Η εκτόξευση του πυραύλου θα γίνει προς νότο και δεν θα έχει καμιά συνέπεια για τις γειτονικές χώρες, ανέφερε το πρακτορείο. Το KCNA πρόσθεσε ότι ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά για «ειρηνικούς σκοπούς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «πολύ προκλητικό» το βορειοκορεατικό σχέδιο, ενώ η Ιαπωνία κάλεσε την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το σχέδιο.

«Μία τέτοιου είδους εκτόξευση πυραύλου θέτει θέμα ασφαλείας για την περιοχή και θα ερχόταν σε αντίθεση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις της Β.Κορέας να μην προχωρήσει σε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

«Είτε πρόκειται για την εκτόξευση δορυφόρου είτε βαλλιστικού πυραύλου, πρόκειται για παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα απαιτήσουμε αυστηρά αυτοσυγκράτηση και θα ζητήσουμε επειγόντως από τη Β.Κορέα να μην προχωρήσει στην εκτόξευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «αν η Β.Κορέα όντως θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, όπως ανακοίνωσε, θα πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της Απόφασης 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει όλες τις εκτοξεύσεις πυραύλων με τη χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας».

«Θα ήταν μια σοβαρή πρόκληση που θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της Βορειοανατολικής Ασίας» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ξένοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν τις εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγιάνγκ ως συγκαλυμμένες πυραυλικές δοκιμές. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

No comments:

Post a Comment