Sunday, June 24, 2012

Γενετική μελέτη «βρίσκεται σε συμφωνία με το θρύλο της βασίλισσας του Σαβά»


Λονδίνο
Πριν από 3.000 χρόνια, οι Αιθίοπες αναμείχθηκαν με αιγυπτιακούς, συριακούς ή ισραηλινούς πληθυσμούς, δείχνει νέα γενετική μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία με το βιβλικό θρύλο της βασίλισσας του Σαβά.

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη και το Κοράνι, πριν από περίπου 3.000 χρόνια η μυθική βασίλισσα κυβέρνησε το βασίλειο του Σαβά, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή ανάμεσα στη σημερινή Αιθιοπία και την Υεμένη.

Η χρονική σύμπτωση ενισχύει την υπόθεση ότι η βασίλισσα του Σαβά ήταν ιστορικό πρόσωπο, δεν αρκεί όμως για να το αποδείξει.

Η μελέτη, εξάλλου, δεν είχε στόχο να διερευνήσει το βιβλικό μύθο, αλλά να ρίξει φως στις γεωγραφικές μετακινήσεις των ανθρώπινων πληθυσμών: ο Homo sapiens πιστεύεται ευρέως ότι εμφανίστηκε στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας πριν από 200.000 χρόνια και άρχισε να μεταναστεύει έξω από την Αφρική πριν από περίπου 60 με 70 χιλιάδες χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο American Journal of Human Genetics.

Η βρετανική ερευνητική ομάδα εξέτασε ένα εκατομμύριο θέσεις στο γονιδίωμα 200 ατόμων από την Αιθιοπία και δύο γειτονικούς αφρικανικούς πληθυσμούς. Η ανάλυση έδειξε ότι «υπήρξε ροή γονιδίων προς την Αιθιοπία, πιθανότητα από την Εγγύς Ανατολή, πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία της βασίλισσας του Σαβά» δήλωσε στο BBC ο Κρις Τάιλερ-Σμιθ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τα χριστιανικά και μουσουλμανικά θρησκευτικά γραπτά, το Σαβά ήταν ένα βασίλειο που πλούτισε μέσω του εμπορίου με την Ιερουσαλήμ. Ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσά του επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ για να προσφέρει χρυσό στον βασιλιά Σολομώντα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, όπως λένε ορισμένα γραπτά μνημεία.

Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει αν η βασίλισσα ήταν ιστορικό πρόσωπο. Οι Άραβες την ονόμασαν Μπιλκίς, και οι Αιθίοπες Μακέντα («Μεγαλειότητα»), αλλά είναι μόνο τίτλοι, όχι ιστορικά στοιχεία.
Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment