Saturday, October 31, 2009

Κυριακή 1/11/2009

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ 1/11/2009 Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας θα έχει η νότια και ανατολική Θεσσαλία, στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, και όλο σχεδόν το αιγαίο πέλαγος με εξαίρεση το βόρειο και το νοτιοανατολικό αιγαίο.

Βροχές στην διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στην Μαγνήσια, στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κυκλάδες, βορειοανατολικό αιγαίο και Κρήτη.

Χιόνια θα πέσουν κατά διαστήματα στα ορεινά της κεντρικής στερεάς Ελλάδας.

Την Χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική Μακεδονία. Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.

2 – 8-9 Μποφώρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.

και 2 – 8 στο νότιο αιγαίο. 2 – 5 Μποφώρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.

Γενικά η θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -5C έως 18C.

Ο καιρός στην Λάρισα: Με συννεφιά από τις πρωινές ώρες, πολύ γρήγορα και πριν το μεσημέρι τα σύννεφα θα υποχωρήσουν και θα επικρατήσει αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Β – ΒΔ - ΒΑ θα κυμανθούν από 5 έως 22 χιλ την ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 5C και υψηλή 13C. Η ατμοσφαιρική πίεση σε (mbars) στους 1020. Η υγρασία θα κυμαίνεται από 37% έως και 73%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε. ON LINE ο καιρός στην Λάρισα.





Elpida Adamidou

Νέα σειρά πειραμάτων στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τα πειράματα και οι δραστηριότητες της φετινής Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τίτλο Η Επιστήμη… της Εξιχνίασης, ξεκινά την Κυριακή και θα συνεχιστεί όλα τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου στη Λ. Συγγρού 387.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 13.30 και 16.30, παιδιά και γονείς θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις:

13.30: Πειράματα

  • Δακτυλικά αποτυπώματα. Με ποιον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε και να συλλέξουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα που υπάρχουν σε μια επιφάνεια; Τι ρόλο παίζει η επιφάνεια στην οποία βρίσκεται το αποτύπωμα; Πόσα είδη αποτυπωμάτων υπάρχουν;
  • Κάτω απ' το μικροσκόπιο: Πώς μπορoύμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια από πού προέρχονται μικροσκοπικά ίχνη, με τη βοήθεια του μικροσκοπίου; Ποιες πληροφορίες παίρνουμε έτσι για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης;
  • Οξείδωση της λουμινόλης: Μπορούμε με τη βοήθεια της χημείας να εντοπίσουμε ίχνη αίματος αθέατα στο γυμνό μάτι;
  • Αόρατο μελάνι: Ποιος είναι ο ρόλος της χημείας και πώς ακριβώς λειτουργεί το αόρατο μελάνι;
  • Ορατές ακτίνες λέιζερ: Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ιδιότητες του φωτός για να οπτικοποιήσουμε αθέατες ακτίνες λέιζερ; Ισχύουν όσα βλέπουμε στις ταινίες;

16.30 έως 17.30: Δραστηριότητες για γονείς και παιδιά άνω των οκτώ ετών

  • Κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση: Τι είναι η κωδικοποίηση; Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βρουν τους κωδικούς που έχουν χρησιμοποιηθεί για να γραφτούν κρυφά μηνύματα. Στη συνέχεια πρέπει με αυτούς να γράψουν ένα νέο μήνυμα.
  • Δακτυλικά αποτυπώματα: Τι μορφή έχουν τα δικά σας δακτυλικά αποτυπώματα; Ποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε για αυτά;
  • Κατασκευή του πιο απλού μεγεθυντικού φακού: Τι ρόλο παίζουν οι ιδιότητες του φωτός;

Η «Επιστήμη… της Εξιχνίασης» είναι η πρώτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων που θα διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Δεν γίνεται κράτηση θέσεων, θα τηρείται όμως σειρά προτεραιότητας.



Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μια από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στην χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cites des Sciences et de l'Industrie.



Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και να ξυπνήσουν την περιέργειά τους σε τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





elpida adamidou - Ballads live

Friday, October 30, 2009

Σάββατο 31/10/2009

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ 31/10/2009 Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια αρχικά θα έχει η ανατολική Μακεδονία και το νοτιοανατολικό αιγαίο.

Από το μεσημέρι τα σύννεφα θα υποχωρήσουν σε όλη σχεδόν την βόρεια Ελλάδα και στο δυτικό μέρος της χώρας επικρατώντας ηλιοφάνεια.

Βροχές από το πρωί και σχεδόν σε όλη την διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στην κεντρική και στερεά Ελλάδα, Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη και στο βόρειο αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στον Παρνασσό, πιο ασθενής θα είναι οι χιονοπτώσεις που θα πέσουν στην Ήπειρο, και στα ορεινά της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας.

Την Χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική Μακεδονία. Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.

2 – 8-9 Μποφώρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.

και 2 – 8 στο νότιο αιγαίο. 2 – 8 Μποφώρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.

Γενικά η θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -5C έως 19C.

Ο καιρός στην Λάρισα: Με συννεφιά από τις πρωινές ώρες, αραιή συννεφιά και με ηλιοφάνεια θα έχει πριν από το μεσημέρι, πιθανή ασθενή βροχή θα πέσει κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Β – ΒΑ θα κυμανθούν από 5 έως 28 χιλ την ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 8C και υψηλή 15C. Η ατμοσφαιρική πίεση σε (mbars) στους 1021. Η υγρασία θα κυμαίνεται από 32% έως και 52%. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε. ON LINE ο καιρός στην Λάρισα.





Elsa Pazi

Κοσμική έκρηξη είναι το πιο μακρινό και αρχαίο φαινόμενο στο Σύμπαν

Ο βίαιος θάνατος ενός γερασμένου άστρου στις εσχατιές του Σύμπαντος είναι το πιο μακρινό και αρχαίο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν, ανακοίνωσαν οι αστρονόμοι που το ανίχνευσαν. Η λάμψη της έκρηξης χρειάστηκε πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει μέχρι τη Γη.

Το φαινόμενο που ανιχνεύθηκε αυτόματα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA ήταν μια έκλαμψη ακτίνων γ, ένας πίδακας ακτινοβολίας πιο λαμπρός από ολόκληρους γαλαξίες.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γ, τα πιο βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος, εκμπέμπονται από γιγάντια αλλά γερασμένα άστρα που καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες ή άστρα νετρονίων.

Η έκλαμψη GRB 090423 έγινε αντιληπτή στις 23 Απριλίου και συνέβη πριν από 13,1 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το Σύμπαν είχε ηλικία μόλις 630 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη τέτοιων μακρινών φαινομένων βοηθά τους κοσμολόγους να κατανοήσουν την εξέλιξη του Σύμπαντος:

Τα σημερινά θεωρητικά μοντέλα προβλέπουν ότι τα πρώτα άστρα εμφανίστηκαν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Επομένως, το άστρο που προκάλεσε την έκλαμψη GRB 090423 πρέπει να ανήκε στις πρώτες γενιές άστρων που γεννήθηκαν και πέθαναν στο νεαρό Σύμπαν, αναφέρουν δύο ερευνητικές ομάδες στο βρετανικό περιοδικό Nature.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη, τη Χιλή και τα Κανάρια Νησιά για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της λάμψης για αρκετές ώρες μετά την εμφάνισή της.

Η απόσταση της έκλαμψης υπολογίστηκε με βάση την ερυθρή μετατόπιση, ένα είδος «τεντώματος» της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας λόγω της διαστολής του Σύμπαντος, σύμφωνα με το φαινόμενο Ντόπλερ: όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται το φως ενός αντικειμένου να φτάσει μέχρι τη Γη, τόσο περισσότερο το χρώμα του μετατοπίζεται προς το κόκκινο.

Η ερυθρή μετατόπιση του GRB 090423 μετρήθηκε στο 8,2, που σημαίνει ότι η λάμψη εκπέμφθηκε όταν το Σύμπαν ήταν πάνω από εννέα φορές μικρότερο από ό,τι σήμερα.

Μέχρι τώρα, το ρεκόρ απόστασης και ηλικίας κατείχε ένας γαλαξίας που εντοπίστηκε το 2006 και έχει ηλικία 12,8 δισ. χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ